Aloitin työni uraohjaajana LUT & LAB urapalveluissa marraskuun alussa ja hääräilen urapalveluiden monipuolisissa tehtävissä NAU! -linssit silmilläni. Mietit varmasti, että mitkä ihmeen NAU! -linssit. Ei hätää – niin minäkin tein, kun aloitin työt.
NAU! -lyhenne tulee hankkeesta, jossa parhaillaan työskentelen. Hankkeen koko nimi on Naiset tasa-arvoisesti uralle – NAU! ja sen tarkoituksena on luoda korkeakoulutukseen ja työelämään kulttuuria, joka mahdollistaa rakenteellisesta sukupuolten välisestä epätasa-arvosta keskustelemisen ja siihen liittyvien ongelmien korjaamisen. Helppo juttu, vai mitä?
No ei tietenkään ole. Täällä pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa meidän on helppoa tuudittautua siihen ajatukseen, että tasa-arvoasioissa ollaan jo tosi pitkällä ja että esimerkiksi työelämässä asiat ovat hienosti mallillaan ja hyvin. Vai ovatko sittenkään?
Jos teemaa ryhtyy vähän pohtimaan ja penkomaan, niin nopeasti käy ilmi, että suomalaiset työmarkkinat ovatkin itse asiassa EU:n eriytyneimpien joukossa. Naisten ja miesten ammattien segregaatio ilmenee naisten suuntautumisena opetus- ja hoiva-alalle, kun taas miehet hakeutuvat tekniikan ja logistiikan aloille. Eri alojen sisällä sukupuolten välinen epätasa-arvo taas näkyy siinä, että naiset ja miehet sijoittuvat erilaisiin työtehtäviin sekä siinä, että naiset jäävät jälkeen niin palkka- kuin urakehityksessäkin.
Näin äkkiseltään ajateltuna ei kuulosta kauhean kivalta. Eikä, noh, ollenkaan tasa-arvoiselta. Itse asiassa tämähän kuulostaa siltä, että asialle pitäisi ehkä tehdä jotain! Siksi meillä onkin NAU! -hanke. Sen tärkeimpänä tavoitteena on edistää ja tukea naisten tasa-arvoista työelämään siirtymistä ja uralla etenemistä. Päähuomio on tasa-arvon kehittämisessä miesenemmistöisillä aloilla ja siksi hankkeessa keskitytäänkin varsinkin tekniikan alaan.
Hanketyö on itseasiassa alkanut jo viime keväänä, ja tähän asti hanketoimijat ovat keskittyneet lähinnä tuottamaan ja levittämään tutkittua tietoa tasa-arvon toteutumisesta. Nyt hanke on edennyt jo siihen vaiheeseen, että kehitämme sukupuolitietoista uraohjausta, naisopiskelijoita hyödyttäviä opintojen aikaisia työelämäyhteistyön muotoja ja korkeakoulujen tasa-arvotyötä ylipäätään. Tarkoituksena on myös tukea korkeakoulutettujen naisten urapolkuja ja yrittäjyyttä yhdessä työelämän edustajien kanssa. Lisäksi hankkeen myötä kasvatetaan niin korkeakoulujen kuin yritystenkin työntekijöiden ymmärrystä tasa-arvoon liittyvistä rakenteista ja tiedostamattomista vääristymistä.
Melkoinen savotta siis! Mutta onneksi tätäkään työtä ei tarvitse kenenkään tehdä yksin. Hankkeessa on itse asiassa peräti kahdeksan eri osatoteuttajaa ja jokaisella osatoteuttajalla on tietenkin vielä oma porukkansa työn touhussa. Minä olen siis yksi pieni palanen tässä isossa hankekokonaisuudessa ja siksi heitinkin NAU! -linssit silmilleni pilkkopimeässä marraskuussa, kun aloitin työni urapalveluissa. Onneksi ei ole tummennetut linssit!
Koska olen uraohjaaja ja oma osaamiseni liittyy lähinnä pedagogiikkaan ja ohjaukseen, niin minun työpöydälläni on eniten uraohjauskäytänteiden suunnittelua ja kehittämistä sekä tasa-arvotyön tekemistä korkeakoulumme sisällä. Lisäksi aion viritellä yhteistyökuvioita naisopiskelijoiden ja työnantajien välille hankekauden aikana. Tuntuu, että olen vielä ihan keltanokka koko tasa-arvotyössä, mutta tässähän sitä tekemällä oppii. Ja voi pojat (sekä tytöt!), miten mielenkiintoista ja tärkeää työtä tämä onkaan. Innolla odotan, mitä kaikkea vielä saamme yhdessä aikaiseksi.
Jos haluat lisätietoa hankkeesta ja sen puitteissa jo tehdystä työstä, käy kurkkaamassa sen nettisivut: https://tasaarvoisestiuralle.fi/
P.S. Kyseisiä nettisivuja on käytetty apuna tämän tekstin kirjoittamisessa.
Aurinkoisin talviterveisin,
Anni-Elina Leinonen
uraohjaaja
LUT & LAB urapalvelut
Julkaistu:
16.02.2021
Kategoriat:
Yleinen